Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

       ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.
Η ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Η σχέση της Εκκλησίας με τα κοινωνικοπολιτικά συστήματα. Εκείνο που πρέπει πρίν απο όλα να κατανοήσουν όλοι και πρώτα εμείς οι Χριστιανοί, είναι ότι η Εκκλησία δεν αποτελεί ιδεολογία, παρά το γεγονός ότι ορισμένες ιδεολογίες, την εκμεταλεύτηκαν ενσωματώνοντας ορισμένες αλήθειες της, στο σύστημά τους.
Η Εκκλησία πάνω απο όλα είναι θεανθρώπινη κοινωνία μέσα στην οποία ανακαινίζεται και σώζεται ο άνθρωπος. Ενώ οι ιδεολογίες, είναι συνήθως εφήμερες, η Εκκλησία ώς Σώμα Χριστού είναι πάντοτε διαχρονική και αιώνια.
Δεν αρνείται τα διάφορα κοινωνικοπολιτικά συστήματα, αρκεί να σέβονται τις αρχές της τισ βασικές περί ελευθερίας και δικαιοσύνης.
Τι γίνεται όμως όταν ένα κοινωνικοπολιτικό σύστημα πολεμάει την Εκκλησία και ζητάει την εξόντωσή της. Τότε η Εκκλησία πιστή στην εντολή του Αρχηγού της, με κάθε θυσία έχει χρέος να υπερασπιστεί τις αρχές και την αλήθεια της. Τα όπλα της Εκκλησίας είναι γνωστά
: ο λόγος, η έμπρακτη αγάπη, η προσευχή και αν χρεαστεί και το μαρτύριο. Τα λόγια του Ιησού Χριστού για την Εκκλησία και πύλαι άδου ού κατεσχύσουσιν αυτής (Ματθ. 16. 18) έχουν πάντοτε μεγάλη ισχύ. Οσοι την πολεμούν βουλιάζουν στην σιωπή και την λήθη, ενώ η Εκκλησία ύστερα απο κάθε διωγμό βγαίνει ανανεωμένη και νικήτρια.
Η Εκκλησία διαλέγεται με τον κόσμο.
Η στάση της Εκκλησίας απέναντι στον κόσμο, τα συστήματα και τις διάφορες ιδεολογίες, είναι γενικά διαλεκτική και κριτική. Δεν απορρίπτει δηλαδή, τίποτα εκ των προτέρων, ούτε όμως υιοθετεί αβασάνιστα ιδέες αντιλήψεις και στάσεις αντίθετες με την πίστη της. Διαλέγεται με τον κόσμο, υιοθετεί ο,τιδήπτε είναι καλό οπουδήποτε το συναντήσει αυτό. Κάνει τα πάντα για την αγάπη, για την σωτηρία του κόσμου.Τα λόγια του Αποστόλου Παύλου αποτελούν κανόνα για την συμπεριφορά της Για τους πάντες έγινα τα πάντα, έτσι ώστε με κάθε τρόπο να σώσω μερικούς. Ι Ι. Κορ. 9. 22). Η χριστιανική πίστη, πέρα και πάνω απο ιδεολογικοπολιτικές αντιθέσεις, είναι η συνεκτική δύναμη, που θα ενώσει όλους τους ανθρώπους σε μια παγκόσμια αδερφική κοινότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου